Gratis workshops
Workshops Vrijwilligersfestival 29 september 2023
Onze adviseurs vrijwillige inzet Mariët en Reineke leren je tijdens de workshop SamenLeeuwarden hoe je optimaal gebruik maakt van dit digitale platform. Ayesha en Renate van Dbieb zijn aanwezig om een workshop te verzorgen over Laaggeletterdheid en hoe je een gemis aan digitale vaardigheden in je organisatie herkent. Karlein en Mariet van Humanitas delen aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden hun kennis over hoe je als organisatie een bijdrage kunt leveren aan Bestaanszekerheid. En last but not least geeft Iris Steijvers van Orselen de workshop Gebarentaal, samen met een tolk Nederlandse Gebaren Taal, waarin je wordt meegenomen in de beginselen van gebarentaal en vingerspellen.
Je kunt meedoen aan maximaal twee workshops (opgave vooraf verplicht). De workshops vinden plaats van 09.30 tot 10.15 uur en van 10.30 tot 11.15 uur. Ze vinden allemaal plaats in de Harmonie. Lees hieronder meer informatie en meld je aan!
Workshop 1: SamenLeeuwarden
SamenLeeuwarden is onderdeel van Vrijwilligerswerk Amaryllis en brengt vrijwillige inzet samen. Met 13.000 unieke bezoekers in het eerste half jaar van dit jaar is SamenLeeuwarden dé plek om jouw vacature onder de aandacht te brengen. Hier vind je honderden organisaties en bijna vijfhonderd vacatures. Hoe zorg je dat jouw vacature goed vindbaar is op SamenLeeuwarden?
In deze workshop:
- laten we zien hoe je SamenLeeuwarden zo optimaal mogelijk gebruikt
- geven we je tips over het plaatsen en schrijven van een vacature
- leggen we uit hoe we jouw vacature onder de aandacht kunnen brengen
De workshop wordt gegeven door Reineke Vogt en Mariët Kamminga van Team Vrijwilligerswerk van Amaryllis
Workshop 2: Laaggeletterdheid
In Nederland zijn er 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met taal en/of rekenen en vaak ook met digitale vaardigheden. In Friesland ligt dat aantal gemiddeld hoger dan in de rest van Nederland. Voor deze mensen kan het moeilijk om mee te komen in onze samenleving. Grote kans dat je binnen of vanuit jouw organisatie mensen tegenkomt die hier ook mee worstelen.
In deze workshop krijg je handvatten die je nodig hebt om te weten wat laaggeletterdheid is en welke gevolgen het kan hebben. Hoe je het kunt herkennen en bespreken en wat kunt doen om iemand een eindje verder te helpen.
Deze workshop wordt gegeven Ayesha Visser en Renate Cazemier van Dbieb.
Workshop 3: Bestaanszekerheid
Armoede, schaarste, schulden, kansenongelijkheid. Termen die we vandaag de dag veel horen en ons soms moedeloos kunnen stemmen. In deze presentatie wordt geschetst hoe jouw organisatie kan bijdragen aan meer bestaanszekerheid. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt verteld hoe je vanuit verschillende activiteiten kunt werken aan het vergroten van bestaanszekerheid. Onderwerpen die aan bod komen zijn: Feiten en cijfers / De kracht van vrijwilligerswerk / Wat jouw organisatie kan doen.
Deze workshop wordt gegeven door Mariet Smid en Karlein van der Velde (projectcoördinatoren Opvoeden en Opgroeien en Thuisadministratie) van Humanitas
Workshop 4: Nederlandse Gebaren Taal (NGT)
Interactieve workshop waarin het volgende aan bod komt:
- Voorstellen
- Oefening hoe maak je contact met een doof persoon
- Gebaren oefenen die je meteen kunt gebruiken
- Tellen (1 tot 10)
- Handalfabet
- Woordenlijst
- Tips: Hoe maak je contact als je een doof persoon tegenkomt
Deze workshop wordt gegeven door Iris Steijvers van Oselen samen met een tolk Nederlandse Gebaren Taal
Deze workshop wordt aangeboden door Werkgroep Toegankelijkheid en gegeven door iemand met een auditieve beperking, waar nodig in combinatie met een tolk
Per organisatie kunnen maximaal twee personen aan een workshop deelnemen. Wil je meedoen? meld je dan nu aan!
Aanmelden kan tot uiterlijk maandag 25 september
Zodra we je aanmelding hebben ontvangen, krijg je van ons een bevestiging van deelname.