SamenLeeuwarden

Handige informatie voor vrijwilligers

Hieronder vind je allerlei informatie als je vrijwilliger bent of wordt. Heb je een vraag die er niet tussen staat? Neem dan contact op met team Vrijwilligerswerk van Amaryllis.

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek voor een vrijwilligersbaan en ontvang je een uitkering of een minimuminkomen? Dress for Success Leeuwarden voorziet je kosteloos van een professionele outfit zodat je zelfverzekerd een goede eerste indruk maakt! Kijk hier voor alle informatie.

De gemeente Leeuwarden vindt het belangrijk dat je goed verzekerd bent tijdens je vrijwilligerswerk. Met de VNG Vrijwilligersverzekering van Centraal Beheer ben je verzekerd tegen de meest voorkomende schades. Het pakket heeft een ruime dekking voor vrijwilligers en een zogeheten secundaire werking. Dit betekent dat als er schade is, de vrijwilliger eerst moet kijken of er een bestaande verzekering is die kan vergoeden. Meer informatie vind je hier.

Veel (vrijwilligers)organisaties werken met een vrijwilligersovereenkomst of vrijwilligerscontract. Zo weet je wat je van elkaar kan verwachten.

Een (vrijwilligers)organisatie kan vragen om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat je (justitiële) verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Screeningsautoriteit Justis (Ministerie van Justitie en Veiligheid) geeft een VOG af als er geen bezwaren zijn om het vrijwilligerswerk uit te voeren. Kijk hier voor meer informatie.

Alle informatie over vrijwilligersvergoeding, onkostenvergoeding en reiskostenvergoeding vind je hier.

 

Als je een uitkering hebt, mag je vrijwilligerswerk doen. Er gelden wel voorwaarden. De instantie waarvan je uitkering ontvangt, kan je hierover informeren. Kijk hier voor meer informatie.

Krijg je een uitkering van de gemeente Leeuwarden, ben je ouder dan 27 jaar en jonger dan de AOW-leeftijd en doe je al langere tijd vrijwilligerswerk of heb je net vrijwilligerswerk gevonden? Dan kun je recht hebben op de jaarlijkse participatiepremie. Je kan dit door Team Werk/Participatie van de gemeente Leeuwarden laten beoordelen. Bekijk hier de voorwaarden.

Je kunt een mail sturen naar gemeente@leeuwarden.nl. Vermeld in het onderwerp: t.a.v. Team Werk/Participatie > Vrijwilligerswerk.

Vermeld in de e-mail:

  • Jouw naam
  • Jouw burgerservicenummer
  • Naam vrijwilligersorganisatie
  • Ingangsdatum vrijwilligerswerk
  • Werkzaamheden
  • Aantal uren per week
  • Wel of niet vrijwilligersvergoeding
  • Het vrijwilligerscontract of een foto/kopie daarvan

Team Werk/Participatie zal je n.a.v. de mail een bericht sturen over wel of niet toekenning van de participatiepremie.

Translate to English »