In gesprek met Boezemvriendinnen
We ontmoeten Angelique Borghuis op haar favoriete stek: Het wijkgebouw van Aldlân.
Aan de koffietafel is het gezellig. Ik schuif aan en krijg direct een bakje koffie.
Privacy is er op deze donderdag niet lachen de aanwezigen; het wijkgebouw is vandaag ook een stemkantoor.
Mensen lopen in en uit en groeten de groep. Sommigen maken een praatje en blijven nieuwsgierig hangen. Angelique lijkt alle mensen te kennen bij naam en maakt kort een praatje.
We openen het interview:
100 dagen zonder vrijwilligers…wat gebeurt er dan volgens jou?
“Dan gaat de hele maatschappij plat. Er zijn steeds meer essentiële functies die wegbezuinigd worden. Bijvoorbeeld medewerkers in een hospice of dagbesteding. Dat doen vrijwilligers nu. We zijn té afhankelijk van vrijwilligers geworden en dat wordt te weinig gewaardeerd. Als ze allemaal weg vallen dan stort de maatschappij in.”
En persoonlijk: “Als ik nu stop. Dan word ik heel ongelukkig. Ik heb gezondheidsproblemen en kan niet meer volledig werken. Ik heb nu een WIA uitkering. Ik zou thuis kunnen blijven, maar dit werk geeft mij zoveel voldoening, waardering en sociaal contact. Ik zou het niet willen missen.”
Angelique is een duizendpoot in Aldlân; Ze is (vrijwillig) coördinator vrijwilligers. Ze is dinsdag en donderdagochtend aanwezig in het wijkgebouw. “Dan laad ik sociaal op. We drinken samen koffie, bespreken het leven en zetten projecten op.” Vertelt ze. “Het wijkgebouw had in 2021 (na corona) nog maar 7 vrijwilligers, nu zijn het er 40! Dat komt omdat wij ze welkom heten en ze een thuisgevoel geven. Iedereen voelt zich welkom en betrokken. Mensen knappen hier op. Ook mensen uit een andere wijk kunnen gewoon aansluiten. We vinden persoonlijke groei ontzettend belangrijk en zoeken samen werk wat aansluit op wat jij kan en wil en fijn vindt. De meeste mensen komen eerst gewoon koffie drinken en na een tijdje kunnen ze zelf aangeven of ze vrijwilligerswerk willen doen.
De keuze is enorm
Er is een tuin waar menen samen in werken. Daar zijn we heel trots op. Net zoals de wijklunch, die loopt ook super. Er vormt zich nu een groepje die bezig gaat met kunst en muurschilderingen. We beginnen gewoon met enthousiaste mensen die in hun kracht staan. Vervolgens betrekken we allerlei partijen erbij om het tot een succes te maken. Mijn insteek is altijd mensen helpen met opstarten, dan een stapje terug doen en ondersteunen waar nodig. Want het is vooral belangrijk dat mensen zelf wat doen.”
Naast het wijkcentrum is Angelique oprichtster van ‘Boezemvriendinnen’. Een initiatief dat, sinds 2020, bh’s verzamelt voor mensen die onvoldoende geld hebben om een goede bh aan te schaffen. Door te gaan netwerken zijn we gestart met een idee: bh’s voor iedereen! De boodschap ging naar buiten en leverde veel aandacht op. We konden het aantal bh’s bijna niet bolwerken! We sorteren de bh’s omdat er nieuwe zijn maar ook te oude. Ze komen echt overal vandaan: uit de bh-containers die op verschillende plekken staan en mensen sturen ze op. We hebben een groepje waarmee we sorteren en vier tot zes keer per jaar organiseren we een pasparty. Op onze website kun je vinden waar en wanneer.
Als iedereen de komende 100 dagen vier uur per week vrijwilligerswerk gaat doen dan:
“Vier uur? Twee uur zou al genoeg zijn! Het zou voor heel veel mensen zoveel meer balans in het leven geven. Om uit te zoeken wat je in je mars hebt bijvoorbeeld. Mensen komen dichter bij de andere mensen. Ook buiten je eigen kringen. Contact mist in deze samenleving. Praat eens met echte mensen, dat is belangrijk. Ik zou ook graag willen dat mensen hun telefoon en computer wegleggen en zich gaan vervelen, waardoor ze misschien weer eens goed ideeën krijgen. En goede dingen met hun tijd doen.”
Ik zou mensen nog willen wijzen op www.samenleeuwarden.nl. Daar kun je zelf een heel aanbod op zetten. Vul de site aan, er kan niet genoeg op staan! Zoek naar vrijwilligerswerk of meld je aan als vrijwilliger. Er is daar zoveel te halen.
Kijk vooral eens naar het ruime aanbod in het wijkcentrum: https://www.aldlan.nl/agenda
Word boezemvriendin via: https://boezemvriendinnen.nl