SamenLeeuwarden

Verhaal Andres en Nicholas

Andres en Nicholas

Elke werkdag van 10.00 uur -12.00 uur biedt Amaryllis taalondersteuning aan in dbieb in de Blokhuispoort. Deze taalondersteuning wordt geboden door een enthousiaste groep aan vrijwilligers. Dit is een plek waar Nederlands leren en vriendschappen maken op een mooie manier samen komt zoals het verhaal van Andres uit Colombia en Nicolas uit Engeland laat zien.

Andres: Mijn vrouw (eveneens uit Colombia) heeft gestudeerd in Delft en heeft daarna een baan gevonden in Heerenveen. Zelf heb ik in Zweden gestudeerd en na mijn studie maakten we de afspraak om daar te gaan wonen waar één van ons tweeën als eerste een baan zou vinden. Omdat we graag in een grote stad wilden wonen kozen we voor Leeuwarden.

Nicholas: Mijn eerste kennismaking met Nederland was tijdens de Regata zeilwedstrijd in 2005. Ik vond de zeilboten in Nederland prachtig, dus kocht ik er zelf ook één. De onzekerheid rondom Brexit was mede een reden om naar Nederland te vertrekken. Afgelopen zomer heb ik op mijn schip gewoond en ondertussen heb ik een huis gevonden in Wergea.

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

We hebben elkaar ontmoet in Café Luwt.

Andres: Ik zit in een Facebook-groep voor expats. Om elkaar eens in real-life te ontmoeten hadden we met elkaar afgesproken in café Luwt. Nicholas liep op dat moment toevallig binnen om wat te eten. De eerste keer waren we met 20 mensen en sloot Nicholas spontaan aan.

Hoe hoorden jullie van de taallessen in dBieb?

Nicholas: Ik was al gestart met Nederlandse les maar soms lag dat stil i.v.m. Covid. Ik besloot daarom Amaryllis te benaderen voor vrijwilligerswerk zodat ik toch wat nuttigs kon doen. Daar attendeerden ze me erop dat het dan wel handig zou zijn om de taal te leren en dat er lessen waren in dBieb. Ook Andres was op zoek naar Nederlandse lessen. Door Covid konden we elkaar niet meer treffen in de Luwt en hij vroeg in de Facebook-groep van expats of iemand wist waar Nederlandse les gegeven werd. Ik tipte hem en nu zitten we samen in een groep.

Wat betekenen de lessen Nederlands in dBieb voor jou?

Andres: Ik leer hier Nederlands om het beter te kunnen gebruiken in mijn werk. Nu werk ik voor een Deens bedrijf en spreek ik Engels maar ik wil graag voor een Nederlands bedrijf aan de slag. Ook voor de dagelijkse dingen is het belangrijk om Nederlands te kunnen spreken. Mijn vrouw werkt net als ik voor een internationaal bedrijf dus spreekt ook zij geen Nederlands op het werk. Via haar werkgever gaat zij vanaf Maart starten met Nederlandse les. De groep in dBieb heeft me bovendien nieuwe vrienden opgeleverd en via hen heb ik mijn huidige baan  gevonden!

Nicholas: Het belangrijkste is natuurlijk Nederlands leren maar deelnemen is voor mij ook  belangrijk. Het geeft structuur in mijn week en geeft me een doel omdat ik momenteel niet werk. Daarnaast is het fijn om mensen te ontmoeten.

Praat je thuis of met vrienden ook Nederlands?

Andres: Helaas doen we dat te weinig ook al is het de beste oefening. Als expats uit verschillende landen praat je al snel Engels met elkaar.

Nicholas: Ik vraag soms wel aan vrienden om Nederlands tegen mij te spreken. Dan kan ik oefenen in het verstaan van de Nederlandse taal.

Wat is je uiteindelijke doel als je de Nederlandse taal beter beheerst?

Andres: Ik hoop me vooral meer thuis te voelen en actiever deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Goed Nederlands spreken helpt daarbij.

Nicholas: Dat ik kan zeggen wat ik bedoel als ik met iemand in gesprek ben of boodschappen doe. Voor mij is het belangrijk dat ik mijn dagelijkse dingen kan doen. Het zou fijn zijn als ik Nederlands met anderen kan spreken i.p.v. dat zij zich aan mij aan moeten passen door Engels te spreken.

Tot slot: Waarom zouden mensen deel moeten nemen aan de taallessen in dBieb?

Andres: Omdat het heel fijn is om les te krijgen in een kleine groep. Het geeft je de tijd om in een rustig tempo te leren, ook als je nog bijna geen Nederlands spreekt.

Nicholas: De taalondersteuners en Amaryllis zorgen dat de groep van mensen goed bij elkaar past. De kleinschalige opzet is voor mij fijner dan leren in een grote klas.

Ken jij iemand die zijn Nederlands zou willen ontwikkelen of zou je zelf graag als vrijwilliger aan de slag gaan om anderen de Nederlandse taal te leren? Voel je welkom en loop vrijblijvend eens op een ochtend bij ons binnen in dbieb of mail voor meer info naar taal@amaryllisleeuwarden.nl

Translate to English »