Maatjes

Maatje, Freon, Amigo, Makker, Kornuit…Wat voor maatje ben jij? Maatjes zijn onmisbaar. Veel bewoners leven in een sociaal isolement, zoals ouderen, nieuwkomers, mensen met een licht verstandelijke beperking of jongeren. De vrijwilliger, het ‘maatje’, vormt voor hen de brug naar de samenleving. Ze komen weer onder de mensen, oefenen de Nederlandse taal of krijgen ondersteuning bij hun financiën. Dit is van groot belang: maatjes zijn een must voor een leefbare gemeente. Onderzoek heeft uitgewezen dat het hebben van een maatje ertoe kan bijdragen dat de maatschappelijke positie van iemand verbetert. Ook leidt het tot meer zelfvertrouwen, een positievere blik op de toekomst en een verruimde leefwereld.

Maatjes helpen elkaar groeien!

Maatje worden
Maatjesprojecten worden veelal gecoördineerd door vrijwilligersorganisaties die zijn gevestigd in de gemeente Leeuwarden. Er worden diverse maatjes gezocht, bijvoorbeeld voor een gezellig praatje, ondersteuning bij de opvoeding of financiën.

Hoe word je maatje?

  • Vind op deze pagina een maatjesproject/-organisatie welke het beste bij jou wensen past. Je benadert het maatjesproject direct.
  • Meld je aan. De organisatie van het project neemt contact met jou op voor een kennismaking. Klikt dit van beide kanten? Dan wordt er gekeken welke vraag van een bewoner bij jouw aanbod aansluit.
  • Als er een match is, ontmoet je deze persoon onder toezicht van een deskundig begeleider.
  • Klikt het? Gefeliciteerd! Je hebt jouw maatje gevonden!

Wil je graag hulp bij het maken van de juiste keuze? De adviseurs van team Vrijwilligerswerk Amaryllis helpen je graag, bel ons via 058 303 0400 of vul hier je gegevens en er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

Ervaringsverhalen

Ze kennen elkaar nu al een paar jaar. Hilly van Bavel (vrijwilliger) en Gerrie Adema (deelnemer) van de Zonnebloemafdeling Sneek zijn al heel wat ervaringen verder. “De klik was meteen heel goed. Om helemaal niets liggen wij soms al in een deuk.”

Gelijk een klik
Hilly gaf zich op als vrijwilliger bij de Zonnebloem, werd aan Gerrie gekoppeld en sindsdien is het goed. “We keken elkaar aan en er was gelijk een klik. We hebben veel overeenkomsten”, zegt Gerrie. Hilly vindt het vooral mooi hoe positief Gerrie in het leven staat, ondanks haar Parkinson, waardoor ze gebruik moet maken van een rollator. “We houden beiden erg van bloemen. Als de zon schijnt, gaan we soms samen in de tuin werken. Dan leer ik van haar hoe bepaalde planten heten.”
Samen naar het graf
De vriendschap verrijkt hen beiden. Hilly verloor haar beide ouders. “Ik heb niet veel mensen om me heen. Gerrie en ik delen veel met elkaar. We zijn samen bij het graf van mijn ouders geweest om bloemen te brengen. Dat was emotioneel. Maar we liggen ook vaak in een deuk van het lachen. Soms om helemaal niets. Ja, we geven elkaar veel vreugde.”
Terrasje pakken
Wekelijks, en soms vaker, brengt Hilly een bezoek. Bij lekker weer – dat is het in de ogen van beiden al gauw – maken ze een ommetje of pakken een terrasje. Ook bezoeken ze samen het kerstdiner van hun Zonnebloemafdeling. Hilly is op zulke momenten een grote steun voor Gerrie. “Ik ben beperkt met eten, het lukt niet meer met mes en vork. In mijn eentje zou ik daar moeite mee hebben. Als Hilly naast me zit, is het niet erg. Zij is zorgzaam en snijdt alles voor me. Met haar is het vertrouwd.”

Tijdens de wandelingen door Sneek voert Gerrie vaak het woord. Ze vertelt over vroeger: waar de kruidenier zat en de man die hoeden verhuurde voor bruiloften en begrafenissen. Thuis toont ze oude foto’s. Het zijn verhalen waar Hilly geen genoeg van kan krijgen.

Zo is het leven nooit saai. Er zijn veel dingen die we nog graag samen willen doen. Met een boot over de Friese meren, dat staat hoog op ons lijstje.”

Durk de Groot is vrijwilliger bij Bezoek en co en is (eerder) gestopt met werken bij ING.

“Dat was voor mij het moment om te oriënteren waar ik een deel van mijn vrije tijd aan wil besteden.”

Elke dinsdagmiddag gaat Durk naar St Jozef. Daar helpt hij mw Dechesne in haar jas en rolstoel om vervolgens lekker buiten te wandelen.
“Zij vindt dit geweldig omdat ze verder altijd “binnen” zit. Door de binnenstad, Rengerspark, Vossepark, Prinsentuin met een kopje koffie erbij, het is elke keer weer een feestje.

Ik heb me ook opgegeven als stadsgids maar eigenlijk doe ik nu 2 in 1. Prachtig en dankbaar om dit te kunnen en mogen doen. Mevrouw is iedere keer weer heel blij en tevreden als we weer zijn geweest.

“Ik vond het weer heel verrassend en leuk welke route je nu weer had bedacht” zegt ze dan. Nou daar doe ik het voor!

Een ander blij maken met iets van mijn vrije tijd, ik kan het iedereen aanbevelen!”


Deel jouw verhaal!

Ben jij al actief als maatje? En wil jij je verhaal delen? Laat het ons dan weten via een email naar: Vrijwilligerswerk@amaryllisleeuwarden.nl

Ben je op zoek naar ander vrijwilligerswerk? Kijk dan op SamenLeeuwarden.nl

Translate to English »