SamenLeeuwarden

NLdoet 2024

15 en 16 maart was het weer zover: de jaarlijkse vrijwilligersactie NLdoet waarin veel mensen zich voor één dag vrijwillig inzetten.

Wij vinden dit een geweldige actie waarbij mensen zich extra inzetten of kunnen kennismaken met het vrijwilligerswerk, #zijdoenertoe! Wij hadden dan ook veel zin om een aantal van deze initiatieven die dag te bezoeken.

Samen met vrijwillige fotograaf Jelmer Siebe Miedema gingen wij op stap met de ‘’NLdoet bakfiets’’. Jelmer is altijd goed voor een praatje en in volle actie voor een plaatje. Het grootste deel van de foto’s zijn van zijn hand. Dank je wel Jelmer!

De -bakfiets-tocht begon bij Het Andere Wonen, een kleinschalig woonproject met zorg voor mensen met geheugenproblematiek. Achter de vrij standaard façade aan het Noordvliet blijkt een gezellige en sfeervolle woonkamer schuil te gaan. We troffen bewoners aan die zaten te genieten van de dagelijkse koffie met een heerlijk stukje taart! Naast het zorgpersoneel waren ook vrijwilligers aanwezig. Vrijwilliger Sietske komt vaak helpen op dit soort dagen. Ze kwam aanwaaien tijdens een buurt-BBQ, die was georganiseerd door het Het Andere Wonen. Ze vond dit zo gezellig dat zij zich nu regelmatig vrijwillig inzet. Tijdens NLdoet ging ze mee met de bewoners in de paardentram. Zorgen voor gezelligheid onderweg en even opletten dat de bewoners geen kouvatten.

Onze volgende stop was Ludingawaard te Bilgaard waar we een gezellig mix van vrijwilligers en bewoners troffen. Medewerkers van het bedrijf CGI kwamen een dagje helpen, een stagiaire van Firda hielp mee en een jongedame van het Alfacollege in Groningen. De burgemeester was net weg, maar we troffen nog wel wethouders Nathalie Kramers en Evert Stellingwerf die enthousiast de handen uit de mouwen staken. Allen maakten ze de tuinen van Ludingawaard lentefris en klaar voor het mooie weer.

Vervolgens met de bakfiets – even tussendoor band oppompen – op weg naar Asgaard waar we een groepje vrijwilligers van de ING ontmoetten die net bezig waren aan een heerlijke zelfgemaakte soep. Wat een verrassing: dezelfde vrijwilligers hebben we vorig jaar ook al gefotografeerd toen ze bij Greunshiem de rollators aan het poetsen waren. Dat doen ze goed! In Asgaard ging het vooral om het snoeien van takken en de grond klaarmaken om het schelpenpad op aan te leggen. Mooi om te zien met hoeveel plezier daar werd gewerkt.  

Tot slot bezochten we Wender aan het Bonifatiusplein. Hier werden we verwelkomd met versgebakken pizzageuren en een tent op het plein waar je diverse ‘doe-dingen’ kon doen. Heb jij wel eens je eigen milkshake bij elkaar gefietst? Hier kon het en het smaakte heerlijk! Er liepen tal van vrijwilligers rond, onder andere van deFriesland, makkelijk te herkennen aan de blauwe shirtjes. Daarnaast waren er ook collega’s van andere locaties van Wender, medewerker van Reseth en Wesley die het geheel begeleidde met lekkere meezingers op gitaar. Alle vrijwilligers werden aangemoedigd om een kunstwerkje te maken dat de schilder-vrijwilliger Jaap later tot één groot schilderij gaat samenvoegen.

Ook in de dorpen van de gemeente was actie! Zo zijn o.a. sociaal werkers van Amaryllis aan de slag gegaan met inwoners bij Kinderboerderij Doniastate Stiens.

Een mooie eerste NLdoetdag waar door vele vrijwilligers veel werk is verzet!

PS Natuurlijk wilden wij zelf ook graag ook meedoen aan Nldoet:). Marleen, Reineke en Mariët hebben de crèche van Fier groener, knusser en spannender gemaakt. Helma, Alfons, Anneke, Aryanne en Marischa zijn aan de slag gegaan bij IJsbaan de Zuidlanden.

Voor alle foto’s kijk hier

Translate to English »