SamenLeeuwarden

In gesprek met vrijwilligers(organisaties)

Lees hier mooie inspirerende verhalen van vrijwilligers(organisaties). Wie zijn deze vrijwilligers, wat doen ze en waarom doen ze dit.

Hieronder vind je al deze mooie verhalen. (wordt regelmatig aangevuld)


Martje en Tjitske van Naaigroep Stiens.
In dorpshuis de Nije Skalm in Stiens komt elke week een groepje bij elkaar om te leren naaien.
Onder begeleiding van vijf vrijwilligers leren zij hoe een naaimachine werkt en hoe zij simpele dingen kunnen maken of repareren.

Ineke de Groot, van stichting opvang oude manegepaarden en pony’s.
Na een idyllisch ritje door onze mooie Friese weilanden kom ik aan bij een gezellig erf met een grote stal. Buiten lopen overal paarden in de weide, binnen vliegen zwaluwen af en aan en lopen de kippen nieuwsgierig om mij heen. Ik word begroet door een vrijwilligster die samen met haar dochter aanwezig is. De trots op haar werk spat van haar af.

De onzichtbare vrijwilligers; mensen die vrijwilligerswerk doen waar je niet altijd even gemakkelijk een gezellig gesprek over voert. Waar je eigenlijk weinig over hoort. Deze vrijwilligers zijn er ook. Mensen die vrijwillig hun tijd investeren in het helpen van veroordeelde zedendelinquenten.

Vanuit COSA schuiven Jan en Yentl aan tafel.

Jan en Yentl

Zoals je direct al kan zien vandaag geen standaard foto. Dit is het zelfportret van Lotte. Zo zien we haar het beste. De titel van het werk is: Kleiner dan dit.  “Te klein om het systeem te veranderen, maar groot genoeg om een klein verschil te maken.” 

Lotte doet vrijwilligerswerk in het e-team, een samenwerkingsverband van verschillende organisaties; Jeugdhulp Friesland, Kien, Regiecentrum Bescherming en Veiligheid, Zorgbelang Fryslân en Stjoer. Stjoer is een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een sociale- en psychische kwetsbaarheid en maakt daarbij gebruik van vrijwilligers en ervaringsdeskundigen. We ontmoeten elkaar op het hoofdkantoor en trappen direct af met de vraag; 100 dagen zonder vrijwilligers? Wat gebeurt er dan volgens jou?

Marcel Copier, Buurthuis Westenkwartier. Het is 25 graden als ik op het buurthuis afloop. In de schaduw van het gebouw zitten Marcel en Firas gezellig een bakje koffie te drinken. Er wordt druk gewerkt door een schildersbedrijf aan de buitenkant van het wijkgebouw. Alles staat er weer netjes op. Gezien de temperatuur blijven we lekker buiten zitten op het pleintje. Met een mooi uitzicht op de wijk: De zo kenmerkende sociale huurflatjes van de Corellistraat met een splinternieuwe school er tegenover.


Eize Eyzenga, Beweegcoach bij ontmoeten en meedoen
In het Odensehuis, een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie/Alzheimer of NAH (niet aangeboren hersenletsel) ontmoeten we Eize; een fitte ex-militair met vroegpensioen die niet van stilzitten houdt.
100 dagen zonder vrijwilligers. Wat gebeurt er dan volgens jou?
Dan gaan een heleboel dingen stil staan. Bijvoorbeeld bij het Odensehuis: hoeveel vrijwilligers hier mensen begeleiden. Als er alleen betaalde krachten zijn dan zal deze groep uitdunnen en stoppen. Dan is er niet voldoende ondersteuning meer. Ik denk dat we bijna niet kunnen beseffen wat vrijwilligers allemaal doen.

In gesprek met…

Frank Engelhard van Ouderen sociëteit De Remise.
In zijn jarendertigwoning in de Vossenparkwijk maak ik kennis met Frank Engelhard.
Oud tropenarts, ggz-arts en pensionado. Bestuurslid van de ouderensociëteit ‘De Remise’ in de Vossenparkwijk.
100 dagen zonder vrijwilligers. Wat gebeurt er dan volgens u?
Dat is een ramp! Heel veel van de maatschappelijke contacten van mensen die het hard nodig hebben, spelen zich binnen het vrijwilligerscircuit af.

Ouderensociëteit
De Remise

Simeon de Boer docent computerbasisvaardigheden bij Netwerkcentrum Leeuwarden
We zijn in het Netwerkcentrum Leeuwarden aan de trainingsvelden van Cambuur. Hier kan alles. Bewoners uit Leeuwarden en omgeving zijn van harte welkom binnen te lopen en een eigen initiatief te ontplooien. Een kledingweggeefwinkel, een cursus haken of volkstuintjes op het voetbalveld: het kan allemaal.
Simeon is hier vrijwillig docent. Hij geeft cursussen in computervaardigheden aan iedereen die dit graag wil leren. Gratis.

Angelique Borghuis van Boezemvriendinnen.
We ontmoeten Angelique Borghuis op haar favoriete stek: Het wijkgebouw van Aldlân. Aan de koffietafel is het gezellig. Ik schuif aan en krijg direct een bakje koffie. Privacy is er op deze donderdag niet lachen de aanwezigen; het wijkgebouw is vandaag ook een stemkantoor. Mensen lopen in en uit en groeten de groep. Sommigen maken een praatje en blijven nieuwsgierig hangen. Angelique lijkt alle mensen te kennen bij naam en maakt kort een praatje.

Boezemvriendinnen

Suzette Leito en Tjeerd Kamminga van Stichting Buurtservicepunt.
We beginnen ons interview in DBieb (de bibliotheek) gevestigd in de oude Blokhuispoort gevangenis. Het buurtservicepunt heeft hier (en op dertien andere locaties in Leeuwarden en omstreken) spreekuren, zodat bewoners van Leeuwarden gemakkelijk in contact kunnen komen. Tijdens een spreekuur kun je gewoon binnenlopen zonder afspraak. De aanwezige clientadviseurs, allemaal ervaringsdeskundig of goed opgeleid om je te helpen, zitten dan klaar. De spreekuren zijn een groot succes en worden druk bezocht. Maar wie zijn dan die vrijwilligers en waarom doen ze dit? 


Translate to English »